leeg

In de maand juli of augustus is er elk jaar een Culturele Collectieve Sintibedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw van de Kapel in ’t Zand in Roermond.
Vanuit heel Nederland en ook uit het buitenland komen – voor het merendeel – Sintifamilies naar Roermond waar ze een aantal dagen met caravan of camper bivakkeren aan de rand van de stad. 
Een nachtelijke gebedsdienst rond een kampvuur is de officiële opening van de vierdaagse bedevaart.
Een kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder zegent de wagens, Sinti trekken in processie naar de kapel met het beeld van Maria voorop en bidden de kruisweg in het aangrenzende park.
De eucharistieviering op zondag in het Kruiswegpark vormt de afsluiting van de bedevaart.
De diensten worden opgeluisterd met muziek door eigen muzikanten. 

Naast het religieuze gedeelte is er op twee avonden volop gelegenheid voor de burgers om met het culturele en muzikale leven van de Sinti nader kennis te maken.

In het buitenland vonden er in de vorige eeuw al langer traditionele zigeunerbedevaarten plaats met Maria als het centrale middelpunt: in Kevelaer in Duitsland, Banneux in België, Saintes-Maries de la Mer en Lourdes in Frankrijk en Fátima in Portugal. Nederland kende die traditie niet.

Sinto Hannes Weiss nam daarom begin jaren tachtig van de vorige eeuw het initiatief voor een jaarlijkse Sintibedevaart naar Roermond, in samenwerking met landelijk woonwagenpastor Jan van der Zandt msc.
De eerste pelgrimage van de Sinti vond plaats in 1982 en is sindsdien een jaarlijkse traditie geworden. Negenentwintig jaar lang, tot aan zijn dood in 2011 is Hannes Weiss de algemeen erkende bedevaartleider van de Culturele Collectieve Sintibedevaart. Aan zijn werk is de brochure "Bezield door Maria" gewijd.
De organisatie is vanaf 2012 in handen van enkele Sinti die zich verenigd hebben in een comité, in samenwerking met het landelijk bureau van het woonwagenpastoraat in ’s-Hertogenbosch.

Quest

Quest, het grootste populair-wetenschappelijke tijdschrift van Nederland heeft op 3 november 2021 een beeldverhaal over de Sintibedevaart gepubliceerd. Het verhaal is van Berry Overvelde en de foto's zijn van Marijke Stroucken. Je kunt het hier ook lezen:
Beeldverhaal: de Sinti gaan jaarlijks op bedevaart naar Roermond